Менше працювати, більше відпочивати: чому майбутнє за 4-денним робочим тижнем?

Менше працювати, більше відпочивати: чому майбутнє за 4-денним робочим тижнем? 14.07.2021

Автор: В'ячеслав Халанський

Вперше опубліковано: Сегодня 

 

Наймасштабніший у світі експеримент показав, що скорочення робочих годин не призводить до втрати продуктивності, більш того, робить співробітників набагато щасливішими.

Останнім часом тенденція скорочення робочого часу без зменшення зарплатні стає все потужнішою в країнах Європи. Цей рух називають «four-day week» (4-денний робочий тиждень). Пандемія коронавірусу лише прискорила процес, адже багато співробітників почали працювати у віддаленому режимі і в них з’явилося більше вільного часу. Зрозумілим стає також, що мало хто хоче повертатися до колишніх умов праці: бажання скоротити робочий день стає «новою нормою».

Коли Форд запровадив на своїх підприємствах п’ятиденний робочий тиждень, всі казали, що він з’їхав з глузду.

Починаючи з Генрі Форда емоційне виснаження, як і перевантаження, перестали бути приватними питаннями психіатрів та бізнес-організацій – він вивів це на державний рівень. Коли титан промисловості запровадив на своїх підприємствах п’ятиденний робочий тиждень, всі казали, що він з’їхав з глузду. Однак Форд довів, що 40-годинний тиждень збільшує продуктивність праці. Понад 40 років досліджень показують, що продуктивність і психологія тісно пов’язані.

Скорочення робочого часу, на думку нідерландського історика Рутгера Брегмана, вирішує майже всі проблеми: стрес, вигорання, нещасні випадки на виробництві, безробіття, старіння населення, зміни клімату і т.п.

В червні 2021 року в Ісландії завершився наймасштабніший у світі експеримент з переходу на 4-денний робочий тиждень: «Going Public: Iceland’s Journey to a shorter working week». Він розпочався в 2015 році під впливом громадських організацій, і з часом поширився на 2500 співробітників різних галузей і умов праці (це понад 1% працюючого населення країни). Експеримент показав, що скорочення робочих годин не призводить до втрати продуктивності, більш того, робить співробітників набагато щасливішими. Зменшується рівень стресу, зростає ефективність праці та зміцнюється корпоративний дух на робочому місці, вивільняється більше часу на себе та родину. В результаті 86% працездатного населення Ісландії зараз мають контракти, які або перевели їх на коротший робочий час без скорочення зарплатні, або надають їм право на це в майбутньому.

Подібний експеримент впровадження чотириденного робочого тижня зробила новозеландська компанія Perpetual Guardian. «Ідея була такою: якби я дав своїм співробітникам ще один вихідний на тиждень, аби вони могли зайнятися справами, на які зазвичай не вистачає часу, чи допомогло б це підвищити їхню продуктивність протягом чотирьох робочих днів? – каже Ендрю Барнс, засновник і виконавчий директор. – Адже люди часто витрачають час на всякі дурниці. Вони настільки малі і незначні, що ми навіть не звертаємо увагу, як вони віднімають час. А зараз, завдяки гарному стимулу в якості додаткового вихідного дня, ми уникаємо таких перешкод».

Вже декілька років я не працюю в системі організації і відчуваю себе дуже щасливим. Мій власний досвід пережитого вигорання та історії клієнтів про жахливі наслідки дисбалансу між роботою та життям нагадують про важливість піклуватися про своє емоційне благополуччя та психічне здоров’я.

В Україні слабкі спроби скорочення робочого тижня, на жаль, заглохли.

Але ось кілька рекомендацій, як можна покращити ситуацію у вашій компанії:

  1. Створіть стратегію піклування компанії про емоційне та психічне здоров'я співробітників. Наприклад, запросіть психолога, аби він розповів про основи психічного здоров'я (що таке депресія, панічна атака тощо, які є методи діагностики свого стану і способи самопомочі).
  2. Змінюйте корпоративну культуру, якщо вона викликає стрес. Згідно з Mental Health America (MHA) — Mind the Workplace, співробітники з найвищими показниками рівня стресу працювали у компаніях, де панувала культура замовчування персональних проблем чи труднощів.
  3. Забезпечте базову психологічну та фінансову безпеку в організації (це вчасно виплачена заробітна плата, гарантія збереження робочого місця тощо).
  4. Формуйте атмосферу довіри, адже це зменшує стрес та позитивно впливає на продуктивність.
  5. Зверніть увагу на концепцію чотириденного робочого тижня. Вже зараз ми маємо багато досліджень про позитивні результати як для співробітників, так і для компанії в цілому. Щасливі працівники = ефективний бізнес.

А як у вашій компанії піклуються про психічне здоров'я та емоційне благополуччя співробітників?


Щоб записатися на прийом,
залишіть заявку!